Den här webbplatsen använder cookies för att tillhandahålla tjänster och analysera trafik. Genom att använda webbplatsen godkänner du användningen av cookies. 

RAMA logotypeRGB

Vid behandling av ödem skapas trycket så att det ger ett gradvis avtagande tryck. Det kraftigaste trycket skapas i extremiteterna och avtar sedan gradvis mot mitten av kroppen. Den här typen av kompressionsplagg kallar vi medicinsk kompression. Kompressionsbehandling innebär behandling och förebyggande av ödem med kompressionsplagg. Behandling med medicinsk kompression kan användas i alla kompressionsklasser från A till fyra. Kompressionsbehandling är effektiv för personer med venös insufficiens, lymfödem, venösa sår eller vid svullnader orsakade av trauman eller efter kirurgi. Svullnad uppstår pga. vätska som samlas mellan cellerna. Orsaken kan vara nedsatt funktion i lymfsystemet i de ytliga venerna eller vid vävnadsskador. Kompressionsplagg har en positiv effekt på det naturliga lymfflödet i kroppen.

Venös insufficiens som orsakar svullnad i fötterna beror på ett försämrat blodflöde från extremiteterna. Detta i sin tur orsakar att det venösa trycket stiger och vätska sipprar från de kapillära venerna in i vävnaden. Svullnad uppstår när lymfsystemets kapacitet inte längre kan transportera bort den samlade vätskan. De vanligaste symptomen vid venös insufficiens är åderbråck, något som var tredje kvinna lider av. Venös insufficiens kan utvecklas utan synliga förändringar samt att svullnad förekommer endast på kvällen.

Vid långt utvecklad venös insufficiens försvagas vävnadsmetabolismen och utöver åderbråck utvecklas även hudförändringar och inflammationer. Detta skadar lymfsystemet och svullnaden blir permanent och även sår kan uppstå. Kompressionsplagg i förebyggande syfte rekommenderas för personer som antingen sitter eller står mycket eller vid långa resor. Det är viktigt att förebygga svullnad även vid graviditet och efter operationer. Symptom orsakade av genetiska faktorer kan fördröjas märkbart genom förebyggande användning av kompression.